Fler besökare till din blogg!

Föreslå ett tema och vinn fina priser!

Som Intelligencias läsare kan du nu vara med och påverka genom att föreslå intressanta ämnesförslag till bloggen. Om Intelligencia väljer att publicera ett inlägg som behandlar ditt föreslagna ämne, kommer ditt namn/alias och adress till eventuell blogg/hemsida publiceras högst upp i det aktuella inlägget. Adressen kommer även finnas under fliken "Länkar" under en hel veckas tid. Vissa specialveckor finns även andra priser tillgängliga. I sådana fall informerar Intelligencia om detta i god tid innan tävlingens början! Därför är det bra att hålla ögonen öppna och besöka Intelligencia regelbundet!

Tävlingsbidragen skickas till adressen [email protected]. I mailen anges:
  1. Förslag på ett intressant ämne (vetenskaps- eller teknikrelaterat)
  2. Namn/alias
  3. Adress till eventuell hemsida/blogg
Du kan skicka hur många förslag du vill och förslagen kan skickas när som helst, då vinnare väljs löpande under hela året. Om ni har andra synpunkter, tips eller frågor ber vi er att skicka även dessa till ovanstående mail-adress!

Lycka till!

God Jul!

Intelligencia vill önska alla läsare en riktigt god jul! Samtidigt vill vi påminna om att mitt i allt julstök finns det människor som firar jul ensamma, kanske utan tak över huvudet. Det finns även massor med barn som lever med ständig rädsla att bli misshandlade. Låt oss inte glömma dessa människor, utan försöka uppmärksamma dem var vi än är. Ofta gör små medel, även andra en ekonomiska, väldigt stor nytta!


Bilder på månförmörkelsen?

På grund av det molniga vädret gick stora delar av det svenska folket miste om morgonens månförmörkelse. För att så många som möjligt ändå ska kunna ta del av naturens eget skådespel, ber Intelligencia sina läsare att skicka in sina egna fotografier på månförmörkelsen. Naturligtvis presenteras, om så önskas, både namn på fotografen samt adress till dennes eventuella blogg/hemsida.

Bilder kan skickas till [email protected]. Namn, ort samt adress till en eventuell blogg/hemsida kan läggas till, om fotografen önskar få dessa publicerade.

Intelligencia överlåter allt upphovsrättsligt ansvar till personen som skickat bilden. Var därför noggrann med att det verkligen är du som är fotografen.

Tack på förhand!

Månförmörkelse 21/12/2010

Den 21 december 2010 inträffar en total månförmörkelse. Hålltiderna* för denna händelse anges nedan:


06:29 - Halvskuggeförmörkelsen börjar
07:33 - Kärnskuggeförmörkelsen börjar
08:41 - Totaliteten börjar
09:53 - Totaliteten slutar
11:01 - Kärnskuggeförmörkelsen slutar
12:05 - Halvskuggeförmörkelsen slutar


I större delen av Sverige går månen naturligtvis ner under ovanstående process. Om vädret tillåter, skall dock en del av den totala månförmörkelsen kunna ses i hela landet. Nedan finns tidpunkterna för när månen går ner i respektive stad. Inom parentes står hur stor del av den totala månförmörkelsen syns i respektive stad.


Malmö - 08:44 (3 minuter av den totala månförmörkelsen)
Stockholm - 08:55 (14 minuter av den totala månförmörkelsen)
Göteborg - 09:05 (24 minuter av den totala månförmörkelsen)
Sundsvall - 09:36 (55 minuter av den totala månförmörkelsen)
Umeå - 09:49 (1 timme och 8 minuter av den totala månförmörkelsen)

 

Mer om ämnet:

Artikel i Aftonbladet

Information från NASA (på engelska)


*Halvskuggeförmörkelsen innebär att månen täcks av halvskuggan. Kärnskuggeförmörkelsen uppstår i sin tur då månen sakta går in i kärnskuggan. Då hela månen befinner sig i kärnskuggan uppstår totaliteten, det vill säga den totala månförmörkelsen.

Skiss över hur en total månförmörkelse uppstår


Fredagsparadox - Diamanterna

Dagens paradox är ingen paradox i sig, utan en optisk illusion som dock känns väldigt paradoxal. Hur skulle du förklara detta i teorin?

En video som visar den optiska illusionen "Crazy Diamonds"


Chrome OS - Blixtsnabbt operativsystem

Skulle du vilja ha en dator med följande egenskaper?
  • Uppstart på bara sekunder
  • Inget behov av hårddisk
  • Inget behov av att installera uppdateringar
  • Inget behov av säkerhetskopiering
  • Tillgång till alla filer på vilken dator som helst
Allt detta är bara en liten del av det som det nya operativsystemet Chrome OS från Google har att erbjuda. Systemet bygger på öppen källkod och är baserad på Googles webbläsare Chrome. De första datorerna med Chrome OS beräknas komma ut på marknaden i mitten av år 2011. Dessa datorer är små netbooks, som helt saknar hårddisk. Istället finns operativsystemet på ett flash-minne. Alla andra filer sparas i det så kallade molnet, vilket i sin tur gör att datorn inte fungerar utan internetuppkoppling.

Intelligencia ser framemot att testa det nya operativsystemet, som dock har sina nackdelar. Den komme att ställa nya krav på internetuppkopplingen. Istället för sedvanliga program på hårddisken, har användaren tillgång till webbapplikationer, som är lätta men kraftfulla. Naturligtvis kommer dessa applikationer inte att ha alla funktioner som finns i sedvanliga program, men i dagens mobila samhälle verkar snabbhet och enkelhet värderas högre.

Kanske blir detta ett komplement till den primära datorn med ett annat, fullfjädrat operativsystem. Är å andra sidan en läsplatta i så fall ett bättre alternativ? Hur är säkerheten och stabiliteten? Det finns många frågor att ställa och det återstår att se om Chrome OS blir en kommersiell succé eller en flopp. Vad tror du?

Introduktion till Google Chrome OS

 

Video om att använda Chrome-notebook

Fredagsparadox - Bevis för 2 = 1

Låt x = 1

Då är x² = x

Vidare blir x² - 1 = x - 1

Division av båda sidorna med x - 1 ger x + 1 = 1

Då x = 1 fås 2 = 1.

Alien Hand Syndrome

Det är en tidig måndagsmorgon. Du stiger upp ur sängen och drar på dig kläderna och ska ut i snöstormen för att vänta på bussen som antagligen kommer att vara försenad. Precis när du är på väg ut börjar din vänstra hand ta av dig jackan och knäppa upp skjortan. Din högra hand gör allt för att hindra den vänstra handen, som trots din högra hands insatser vägrar släppa taget.

Ovanstående låter som ett dåligt skämt men kan vara realitet för vissa människor med den mycket ovanliga neurologiska sjukdomen, som på engelska kallas Alien Hand Syndrome (AHS). Syndromet beror oftast på en skada på hjärnbalken till följd av exempelvis stroke, vilket innebär att kommunikationen mellan höger och vänster hjärnhalva inte fungerar fullständigt. Resultatet är att den ena handen inte känns som en del av ens kropp, vilket i praktiken innebär att handen helt eller delvis lever sitt eget liv. Personer som har syndromet kan hamna i väldigt udda situationer på grund av sin sjukdom. Det kan handla om allt ifrån att slå sig själva i ansiktet till att börja rota i någons ficka - ofrivilligt.

Mer om ämnet:
How Alien Hand Syndrome Works
Alien Hand Syndrome på Wikipedia


Ett klipp om Alien Hand Syndrome på Discovery Channel

Nytt filformat hindrar utskrift

Filformatet ".wwf" lanserades i slutet av november av den tyska ideella organisationen World Wildlife Fund (WWF), och alltså ska hindra utskrift. Man laddar helt enkelt ner ett gratisprogram, som sedan ger möjligheten att spara filen som ".wwf". Filen kan sedan öppnas av ett program som klarar av att läsa pdf-filer. Enligt WWF är förhoppningen att filformatet ska minska den mycket omfattande skogsavverkningen en aning.

Intelligencia ställer sig tveksam till den miljöeffekt som WWF hoppas att det nya filformatet ska få. För det första har det redan funnits möjlighet till att skapa ej utskrivbara pdf-filer, för det andra finns det flera sätt att komma runt blockeringen, varav en av de enklaste metoderna den klassiska "Print Screen". I sin video förklarar WWF att filformatet ska fungera som en garanti för att inga träd ska behöva huggas ner, vilket alltså inte är sant med tanke på det ovanstående.

Naturligtvis är det ett faktum att många dokument skrivs ut i onödan, vilket i i sin tur innebär negativa konsekvenser för miljön. Här kan filformatet fungera som en metod som får folk att tänka efter om man verkligen behöver skriva ut dokumentet eller inte. Faktum är också att flera stora företag och organisationer valt att spara sina dokument som ".wwf". Även om detta med största sannolikhet är en metod för företagen att förbättra sin "miljöimage", ökar det chansen att det nylanserade filformatet faktiskt får en positiv miljöpåverkan. Detta återstår dock att se!

Mer om ämnet:
Artikel i tidningen Ny Teknik
Artikel från WWF (på engelska)
Ladda ner anti-printprogrammet här

Video från WWF om filformatet ".wwf"


Friformsframställning (FFF)

Ponera följande scenario:

Din vän har köpt en sprillans ny iPhone och du har inte kunnat motstå frestelsen att ta en smygtitt på den medan vännen är i närbutiken för att köpa lite snacks. Du tar telefonen i handen och lämnar dina fingeravtryck på den blanka ytan. Plötsligt tappar du greppet om luren som, trots dina desperata försök att försöka fånga den i luften, faller ner i marken komponerad av ljudet från det sprickande telefonskalet. Ditt ansiktsuttryck förändras på några sekunder från barnslig nyfikenhet till desperat förtvivlan, eller? Egentligen springer du till datorn, surfar in på apples hemsida, laddar ner en 3D-modell av skalet och trycker på ”skriv ut”. Skrivaren till höger om dig börjar arbeta och efter en stund står du där med ett nytt telefonskal i handen.

 

Sanningen är att ovanstående scenario inte alls är teoretiskt omöjlig i och med en teknik som kallas Friformsframställning (FFF) och används sedan slutet av 80-talet. I praktiken finns det flera olika metoder, men alla bygger på samma princip. Det hela börjar med en tredimensionell bild av objektet. Bilden kan till exempel vara ritad i ett CAD-program (program för digitalt baserad design), eller skapad utifrån en röntgenbild ifall objektet i fråga ska användas i medicinskt syfte. När modellen är färdig återstår själva tillverkningsprocessen i en speciell 3D-printer, som väldigt förenklat lägger väldigt tunna skikt på varandra och därigenom, lager för lager, bygger upp objektet. Resultatet blir en verklig modell av 3D-bilden tillverkad på förhållandevis kort tid, beroende på modellens komplexitet.

 

Naturligtvis har flera mer eller mindre komplicerade tekniska detaljer utelämnats i ovanstående beskrivning, men i grund och botten är principen precis så enkel som den låter. Redan idag används tekniken flitigt inom läkemedelsindustrin, bilindustrin, konsten och så vidare. Om vi återgår till scenariot i början av inlägget så är det största hindret för privat användning kostnaderna. Heter man inte Gates i efternamn, har några Ferraris i garaget eller har råkat pricka in den rätta lottoraden, lär man inte heller ha en 3D-printer stående i vardagsrummet. Låter man fantasin flöda är möjligheterna dock oändliga. Strular kroppen – Tryck på ”print” och skriv ut en liten uppsättning extraorgan, då!



Ett exempel på en hel FFF-process från idé till färdig modell

Fredagsparadox - Tudelningsparadoxen

Tänk dig att man vill förflytta sig från punkt A till punkt B. Då måste man först förflytta sig till punkt C som ligger mittemellan punkterna A och B. Vidare från punkt C måste man förflytta sig till en punkt D, som i sin tur ligger mittemellan punkterna C och B. Med denna logik kan man fortsätta i all evighet, vilket följaktligen borde betyda att man aldrig kan nå punkt B, eller?


Intelligencia är en blogg där teknik och vetenskap behandlas på ett spännande och lättförståeligt sätt, vilket gör innehållet intressant för en bred målgrupp. Bloggen kommer att ta upp varierande ämnen och om författaren saknar tillräckliga kunskaper hämtas information från andra kompetenta källor.

Syftet med bloggen är att väcka ett bredare intresse för teknik och vetenskap och ge svar på läsarens egna frågor.

Har du synpunkter, frågor, eller förslag på ämnen, skicka gärna ett e-mail till adressen [email protected]

© Intelligencia