Månförmörkelse 21/12/2010

Den 21 december 2010 inträffar en total månförmörkelse. Hålltiderna* för denna händelse anges nedan:


06:29 - Halvskuggeförmörkelsen börjar
07:33 - Kärnskuggeförmörkelsen börjar
08:41 - Totaliteten börjar
09:53 - Totaliteten slutar
11:01 - Kärnskuggeförmörkelsen slutar
12:05 - Halvskuggeförmörkelsen slutar


I större delen av Sverige går månen naturligtvis ner under ovanstående process. Om vädret tillåter, skall dock en del av den totala månförmörkelsen kunna ses i hela landet. Nedan finns tidpunkterna för när månen går ner i respektive stad. Inom parentes står hur stor del av den totala månförmörkelsen syns i respektive stad.


Malmö - 08:44 (3 minuter av den totala månförmörkelsen)
Stockholm - 08:55 (14 minuter av den totala månförmörkelsen)
Göteborg - 09:05 (24 minuter av den totala månförmörkelsen)
Sundsvall - 09:36 (55 minuter av den totala månförmörkelsen)
Umeå - 09:49 (1 timme och 8 minuter av den totala månförmörkelsen)

 

Mer om ämnet:

Artikel i Aftonbladet

Information från NASA (på engelska)


*Halvskuggeförmörkelsen innebär att månen täcks av halvskuggan. Kärnskuggeförmörkelsen uppstår i sin tur då månen sakta går in i kärnskuggan. Då hela månen befinner sig i kärnskuggan uppstår totaliteten, det vill säga den totala månförmörkelsen.

Skiss över hur en total månförmörkelse uppstår


Kommentarer
Postat av: Jerry MagnuM Porsbjer

Hej!



Jag undrar verkligen över hur den som skrivit om månförmörkelsen ser på Sverige? Beskrivningen av förmörkelsen är väldigt detaljerad med hur den kan ses från allra längst ner i Sverige. Där nere är det inte ens värt besväret att se på skådespelet.



Sedan är det noga angivet med väl avvägda avstång norrut där effekten hela tiden ökar. I Ume slutar sedan all upplysning om förmörkelsen, trots att det längre norrut är ännu bättre förutsättningar att se den. Det är faktiskt 80 mil kvar av norra Sverige när all upplysning slutar! Det motsvarar som om angivelserna skulle börja i Gävle och sedan gå längst norrut och alla söder om Gävle blir utan information!



Läs kartan och se hur fenomenet uppträder! Det bor ganska mycket människor på ytan mellan Riksgränsen/Karesuando och Ume/Strömsund! Dessa människor borde faktiskt få den bästa upplysningen eftersom dom ser förmörkelsen bäst i Sverige!



Med upplysande hälsningar från MagnuM.



2010-12-21 @ 03:55:33
URL: http://www.magnumphoto.se/
Postat av: Intelligencia

Tack för den konstruktiva kritiken. Naturligtvis har du rätt i att informationen om städerna är väldigt bristfällig. Meningen var att ge en liten fingervisning om hur tiden för hur stor del av månförmörkelsen man ser, ökar med ju längre norrut man kommer. I Umeå går månen ner 4 minuter innan den totala månförmörkelsen, vilket logiskt sätt borde betyda att en bit längre norrut kan man se hela totaliteten. Vid nästa månförmörkelse ska jag dock försöka göra ett bättre jobb!

2010-12-21 @ 09:37:01
URL: http://intelligencia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Intelligencia är en blogg där teknik och vetenskap behandlas på ett spännande och lättförståeligt sätt, vilket gör innehållet intressant för en bred målgrupp. Bloggen kommer att ta upp varierande ämnen och om författaren saknar tillräckliga kunskaper hämtas information från andra kompetenta källor.

Syftet med bloggen är att väcka ett bredare intresse för teknik och vetenskap och ge svar på läsarens egna frågor.

Har du synpunkter, frågor, eller förslag på ämnen, skicka gärna ett e-mail till adressen [email protected]

© Intelligencia